facebook

Pierwiastki chemiczne stanowią podstawę naszej materii, występując zarówno w stanie wolnym, jak również w formie związków chemicznych i ich mieszanin. Budują nasz świat, bez nich nic nie mogłoby istnieć. Świat zewnętrzny, ale również i wewnętrzny, bowiem nasz organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie uzależnione jest od ich obecności. Makroelementy, czyli pierwiastki chemiczne, których organizm potrzebuje w znacznie większej ilości stanowią dla niego materiał budulcowy oraz pełnią funkcję regulatorów niezaburzonego wzrostu (węgiel, wodór, tlen, azot, siarka, fosfor). Mikroelementy z kolei, choć występują w organizmie człowieka w bardzo małych ilościach, mają duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu, zachodzących w nim procesów biologicznych (cynk, miedź, mangan, żelazo, chrom, molibden, fluor, selen). Również dla właściwego przebiegu procesów zachodzących w skórze, która potrzebuje w tym celu około 30 minerałów. Nic dziwnego zatem, że stanowią one istotny składnik preparatów pielęgnacyjnych.

Poniżej opis właściwości najważniejszych z punktu widzenia kosmetyki pierwiastków chemicznych.

preparaty kosmetyczne kosmetolog gliwice masażysta masażystka zabiegi na ciało na twarz nawilżające odżywcze wzmacniające anti age przeciwzmarszczkowe lifting ujędrnianie odmładzanie

CYNK (Zn) ? bardzo aktywny pierwiastek, który z uwagi na swoje właściwości jako jeden z pierwszych znalazł praktyczne zastosowanie w preparatach kosmetycznych. Do kosmetyków wprowadzany jest w postaci bioaktywnych kompleksów np. siarczanu cynku, węglanu cynku, czy tlenku cynku. Skuteczny środek w leczeniu oparzeń, drobnych uszkodzeń skóry, a także zmian trądzikowych. Jego niedobór powoduje łojotok oraz pogorszenie stanu włosów i paznokci.

Właściwości cynku wykorzystywane w kosmetyce:
? działa przeciwtrądzikowo,
? zmniejsza skłonność do powstawania zaskórników,
? absorbuje nadmiar sebum,
? wspomaga proces leczenia łojotoku,
? ściąga rozszerzone pory,
? działa lekko złuszczająco,
? przyśpiesza gojenie się ran,
? łagodzi stany zapalne,
? niweluje wolne rodniki,
? przywraca naturalne pH skóry.

KRZEM (Si) - obecny we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach ludzkiego organizmu, co świadczy o jego szczególnej roli. W preparatach kosmetycznych krzem najczęściej stosowany jest w postaci dobrze przyswajalnej krzemionki oraz krzemoorganicznych silikonów. Źródłem krzemu pozyskiwanego dla celów kosmetycznych są często glony oraz ekstrakty roślinne m.in. z ziela pokrzywy, skrzypu polnego, mniszka lekarskiego.

Właściwości krzemu wykorzystywane w kosmetyce:
? bierze udział w procesach wzrostu włosów i paznokci,
? odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka oraz skóry,
? uczestniczy w biosyntezy kolagenu,
? wzmacnia naczynia włosowate,
? przyspiesza proces gojenia,
? ma wpływ na syntezę i aktywność mukopolisacharydów w skórze, odpowiada więc pośrednio za prawidłowy poziom nawilżenia skóry,
? kontroluje wydzielanie sebum, działa przeciwtrądzikowo,
? działa przeciwłupieżowo,
? ogranicza nadmierną potliwość.

MAGNEZ (Mg) ? jeden z najcenniejszych biopierwiastków, biorący aktywny udział w kilkuset reakcjach enzymatycznych, zachodzących w komórkach.

Właściwości magnezu wykorzystywane w kosmetyce:
? wzmacnia mechanizm obronny organizmu,
? chroni naczynia włosowate przed uszkodzeniem,
? bierze udział w syntezie kolagenu,
? opóźnia procesy starzenia,
? wspomaga przemianę materii,
? wpływa na regenerację komórek,
? stanowi skuteczną barierę przeciw wolnym rodnikom,
? działa przeciwuczuleniowo i przeciwzapalnie,
? usuwa nieprzyjemny zapach potu.

MIEDŹ (Cu) ? w kosmetyce doceniona stosunkowo niedawno. Z powodu szerokiego zakresu właściwości znajduje zastosowanie zarówno w preparatach do pielęgnacji cery dojrzałej, wymagającej regeneracji, jak również w produktach przeznaczonych do skóry mieszanej i tłustej.

Właściwości miedzi wykorzystywane w kosmetyce:
? wpływa na syntezę elastyny i kolagenu,
? przeciwgrzybiczne,
? antyoksydacyjne,
? przeciwtrądzikowe,
? detoksykujące,
? regenerujące,
? przeciwstarzeniowe.

SIARKA (S) ? pierwiastek, któremu budująca skórę, włosy i paznokcie keratyna zawdzięcza swoją wytrzymałość i sprężystość. Dlatego też niedobór siarki w organizmie powoduje nadmierne rogowacenie naskórka, łamliwość i wypadanie włosów oraz choroby paznokci. Jej związki znajdują zastosowanie jako składniki maści, pudrów, szamponów, produktów do kąpieli oraz kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej, również z trądzikiem różowatym.

Właściwości siarki wykorzystywane w kosmetyce:
? antybakteryjne,
? przeciwzapalne,
? przeciwgrzybiczne,
? zmiękczające,
? oczyszczające pory,
? przeciwłupieżowe.

SREBRO (Ag) ? w kosmetyce stosowane najczęściej w postaci srebra koloidalnego. Ze względu na swoje wysokie właściwości antybakteryjne srebro znalazło miejsce zwłaszcza w preparatach przeciwtrądzikowych, antybakteryjnych żelach do rąk, środkach myjących, kremach, dezodorantach, czy wodach po goleniu.

Właściwości srebra wykorzystywane w kosmetyce:
? bakteriobójcze i bakteriostatyczne (unieczynnianie enzymów bakteryjnych),
? konserwujące (wysoka aktywność przeciwbakteryjna),
? sterylizujące ,
? przeciwtrądzikowe,
? przeciwłojotokowe.

ZŁOTO (Au) ? dodawane do kosmetyków w postaci koloidalnej, czyli zawiesiny mikroskopijnych cząsteczek złota w wodzie destylowanej. Posiada miano pierwiastka bezpiecznego dla organizmu i nietoksycznego. Jego właściwości dają korzyści w pielęgnacji każdego rodzaju cery.

Właściwości złota wykorzystywane w kosmetyce:
? regenerujące,
? odżywcze,
? przeciwtrądzikowe,
? wybielające,
? przeciwstarzeniowe,
? nawilżające.

WAPŃ (Ca) ? jeden z ważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka, w tym również w skórze, gdyż bierze zasadniczy udział w tworzeniu cytokeratyn oraz w komunikacji międzykomórkowej. Jego niedobór powoduje zaburzenia w odnowie komórkowej skóry. Warto również wspomnieć, że jego popularne działanie przeciwuczuleniowe przejawia się również po aplikacji kosmetyku z jego zawartością na skórę.

Właściwości wapnia wykorzystywane w kosmetyce:
? wspomaga witaminę C w budowaniu włókien kolagenowych tkanki łącznej,
? uszczelnia błony komórkowe,
? utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry (regeneruje suchą i zniszczoną skórę),
? działa przeciwuczuleniowo,
? łagodzi podrażnienia,
? hamuje stany zapalne,
? działa antyseptycznie.

WĘGIEL (C) ? w świecie branży kosmetycznej zwany ?czarnym złotem?, a to ze względu na swoje wyjątkowo silne właściwości oczyszczające skórę, a co za tym idzie szerokie zastosowanie, zarówno w produktach myjących, jak również preparatach pielęgnacyjnych dla cer mieszanych, tłustych i trądzikowych. Wykorzystywany najczęściej jest węgiel drzewny, kostny oraz sadza, które posiadają także silne właściwości kryjące, stosowane do wyrobu czarnych kredek, tuszy oraz do cieniowania pigmentów.

Właściwości węgla wykorzystywane w kosmetyce:
? przeciwwolnorodnikowe,
? działanie przeciwzmarszczkowe,
? filtr UV, kontroluje proces melanogenezy (kosmetyki wybielające),
? łagodzi stany zapalne,
? przeciwtrądzikowe,
? przeciwłojotokowe.

POWRÓT DO KORZENI - NATURALNA PIELĘGNACJA

Pojęcie to kojarzy nam się z podróżą ku przeszłości, kiedy to z pewną dozą uwagi i uznania pochylamy się nad wiedzą oraz doświadczeniem naszych przodków. Jest to powrót do tradycji. Tradycji, w której - niezale…

czytaj więcej

JADALNE KOSMETYKI - KOSMETYCZNY SLOW FOOD

Nastały czasy, w których dla większości z nas stało się niezmiernie ważne, czym karmimy swoje ciało. Niezależnie, czy bliższa nam jest dieta wegańska, bezglutenowa, bez laktozy, czy cukru, jedno jest pewne -…

czytaj więcej

CERA DOJRZAŁA - CHARAKTERYSTYKA I CEL PIELĘGNACJI

Mianem skóra starcza określa się skórę z wyraźnymi objawami uszkodzeń, wynikających z upływu czasu oraz działania promieniowania słonecznego. Termin ten częściej używany jest w języku medycznym. W celu określen…

czytaj więcej

ROZSTĘPY - PRZYCZYNY I ZAPOBIEGANIE

Rostępy to bardzo częsty problem kobiet w ciąży, ale również młodych dziewcząt. Spróbujmy odpowiedzieć na pytanie czym właściwie są i jakie są przyczyny ich powstawania oraz co możemy zrobić, żeby choć trochę z…

czytaj więcej

CERA NACZYNIOWA I WRAŻLIWA - CHARAKTERYSTYKA

Cerą naczyniową określamy skórę, która bardzo łatwo ulega zaczerwienieniu w odpowiedzi na bodźce miejscowe i ogólne. Gwałtowne rozszerzanie się i kurczenie naczyń włosowatych powoduje, że z czasem kruche naczyn…

czytaj więcej

CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH RODZAJÓW CERY

Cera to potoczne określenie typu, rodzaju skóry twarzy. Od rodzaju cery zależy jej sposób pielęgnacji. Każdy rodzaj cery inaczej reaguje na zabiegi i wymaga innego traktowania. Dlatego, aby dobrze wykonać jakik…

czytaj więcej

ZIOŁA W PIELĘGNACJI CERY NACZYNIOWEJ I CERY WRAŻLIWEJ

Problem cery naczyniowej dotyczy wielu osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, bez względu na wiek czy rodzaj skóry. Szacuje się, że jest to około 60% populacji. Równie wysoki odsetek osób uskarża się na nadwrażl…

czytaj więcej

TABLICA MENDELEJEWA W SŁUŻBIE ZDROWIA I URODY

Pierwiastki chemiczne stanowią podstawę naszej materii, występując zarówno w stanie wolnym, jak również w formie związków chemicznych i ich mieszanin. Budują nasz świat, bez nich nic nie mogłoby istnieć. Świat…

czytaj więcej